Tegyen meg mindent a pitvarfibrilláció
kialakulásának elkerülése érdekében!
Tartsa be kezelőorvosa utasításait,
szedje be az általa felírt gyógyszereket!
Rendszeresen keresse fel kezelőorvosát
a kockázat csökkentése érdekében!

Diplomát szerzett, pedig szinte csak a szemét tudja mozgatni

Agyvérzés következtében bénult le teljesen. Az angol nő egy agyvérzés következtében került a locked-in szindróma állapotába, 2003 óta képtelen mozogni vagy beszélni, ám a tudata teljesen ép. Hat év alatt diplomát szerzett ókori történelemből, és írt egy önéletrajzi könyvet is.

A Staffordshire-ben élő Dawn Faizey Webster mindössze két héttel kisfia születése után, 30 évesen kapott agyvérzést. A betegség nem volt előzmények nélküli, a várandósság 26. héten Dawn magas vérnyomás miatt kórházba került, az orvosok egy súlyos terhességi szövődményt, preeclampsiát diagnosztizáltak nála.

Mivel a nő állapota egyre romlott, végül császármetszéssel világra segítették alig félkilós babáját. A magas vérnyomás végül agyvérzést idézett elő, a stroke hatására pedig bezártságszindróma alakult ki nála - a betegség jellemzően az agytörzs sérülésekor jelentkezik -, és szinte minden akaratlagosan mozgatott izma lebénult.

A családja folyamatosan a betegágya mellett volt, de nem is sejtették, hogy Dawn elméje tiszta maradt, és érti, amit mondanak neki. Végül az apja egyszer csak megkérdezte, hallja-e őt, mire a nő pislogással válaszolt.

Az egykori tanárnő rájött, hogy szeme és feje finom mozdulataival miként képes kommunikálni, így 2008-ban elhatározta, állapota ellenére nem adja fel a tanulást - írja a The Daily Telegraph.

A nő hihetetlen erőfeszítéseket tett a diploma megszerzéséért: laptopja segítségével tudott írni, sebessége azonban óránként ötven szó volt, vagyis egy háromórás vizsgát három hét alatt tudott teljesíteni. Webster napi három órán át tanult, a billentyűket és a kurzort feje mozdításával irányította, a betűket pedig pislogással ütötte le. Hat év alatt kitüntetéssel végezte el az Open University kurzusát, de máris újabb célt tűzött ki, művészettörténetet szeretne hallgatni.

– Amint átmentem a vizsgán, boldog voltam és büszke magamra. Elértem a célomat, amiért hat éven át küzdöttem - mondta a most 42 éves nő, és hozzátette: a betegség ugyan elvette tőle a fizikai mozgást, így azt használta, ami megmaradt neki, a gondolkodást. – Úgy éreztem, be kell bizonyítanom magamnak és mindenki másnak: még mindig én vagyok Dawn.

Forrás: nol.hu

Cikkek és érdekességek

A vegán étrend növeli a stroke kockázatát

A vegán étrend növeli a stroke kockázatát

A legfrissebb kutatások szerint bár a szívnek jót tesz, növeli a stroke esélyét a...

Meghalt az amerikai olajmágnás

Meghalt az amerikai olajmágnás

Több stroke-ot is kapott, végül 91 éves korában hunyt el T. Boone Pickens.

Aggasztó a magyarok egészségi állapota

Aggasztó a magyarok egészségi állapota

A friss felmérések szerint rengeteg magyar nincs tisztában a stroke valódi...

A legújabb ajánlásokkal a magas vérnyomás ellen

A legújabb ajánlásokkal a magas vérnyomás ellen

Debrecen – Egy gyógyszerben akár három hatóanyag is megtalálható.

További Cikkek és érdekességek

Csökkentse a stroke kockázatát

Letöltések

Galériák

Magyar Stroke központokMagyar Stroke központok

Vészhelyzetben!
4,5 órás időablak

Ha a szélütés tüneiteit észleled, azonnal hívd fel a mentőket!
104

Iratkozzon fel a
hírlevelünkre!

Feliratkozok most

Copyright 2014 Minden Jog Fenntarva! All Rights Reserved! A weboldalt a DIAMOND INTERACTIVE készítette